Zweedse Kramforskaka

De Zweedse kramforskaka is een heerlijk zachte chocoladecake met een mokkaglazuur en afgewerkt met gemalen kokosnoot. Dat de inwoners van Zweden zoetekauwen zijn blijkt wel uit het recept van deze cake. Veel cakes die in Nederland worden gebakken hebben een receptuur van gelijke delen boter, suiker, ei en bloem. In het recept wat ik heb gebruikt voor de kramforskaka heeft de hoeveelheid suiker de overhand. Samen met de mokkaglazuur en de gemalen kokosnoot maakt dit tot een heerlijke cake. Uiterlijk lijkt de kramforskaka wel op een brownie, maar de smaak is niet vergelijkbaar.

Ingrediënten

voor het beslag

  • 150 gr. boter
  • 125 ml. melk (op kamertemperatuur)
  • 2 eieren
  • 250 gr. kristalsuiker
  • 150 gr, tarwebloem
  • 25 gr. cacaopoeder
  • 8 gr. bakpoeder

voor de glazuur

  • 50 gr. boter
  • 100 gr. poedersuiker
  • 15 gr. cacao
  • 5 ml. vanille essence
  • 30 ml. sterke koffie

voor de afwerking

  • gemalen kokosnoot

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius en bekleed een brownievorm met bakpapier

Klop de eieren samen met de suiker luchtig. Smelt de boter en voeg deze samen met de melk voorzichtig aan het eimengsel toe. Het is belangrijk niet alle gesmolten boter en melk in één keer aan het eimengsel toe te voegen, de kans is groot dat het mengsel dan gaat schiften. Voeg als laatste de bloem, cacaopoeder en bakpoeder toe, spatel dit voorzichtig erdoor.

Vul de brownievorm nu met het beslag en bak deze gaar in 25-30 minuten, controleer dit door er met een cocktailprikker in te prikken. Komt de prikker er schoon uit dan is de cake gaar. Stort de cake op een rooster om te laten koelen.

Verwarm ondertussen voor de glazuur de boter. Meng alle ingrediënten tot je een klontvrije glazuur krijgt, dit werkt het beste met een garde. Giet het mengsel over de nog warme cake en verdeel de glazuur over de cake met een glaceermes. Wanneer de glazuur iets is afgekoeld kun je deze met de gemalen kokosnoot bestrooien.

Laat de cake vervolgens goed afkoelen. Nu kun je de cake in de gewenste stukken snijden.

Läcker äta!

Gerelateerde berichten

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *