Vatrushka

In Rusland is men gek op gebak met een kwarkvulling, ‘tworog’ genaamd. Vatrushkas zijn daarbij één van de bekendste, doorgaans gemaakt van een gistdeeg. De vatrushka lijkt erg veel op de ‘Danish’ het bekende Deense koffiebroodje en wordt over het algemeen ’s middags geserveerd bij de thee. De vatrushka-vulling bestaat uit een fris kwarkmengsel, vaak worden er ook gedroogde vruchten aan dit mengsel toegevoegd. Houd je van zoet, dan kun je de vatrushka na het bakken ook met een suikerglazuur bestrijken.

Ingrediënten

voor 20 stuks

  • 500 gr. bloem
  • 11 gr. gedroogde gist
  • 280 ml. lauwwarme melk
  • 40 gr. boter
  • 50 gr. suiker
  • 1 ei
  • 1 tl. zout

voor de vulling

  • 250 gr. kwark (zonder vocht)
  • 40 gr. suiker
  • 2 el. citroensap
  • 2 eidooiers
  • 50 gram rozijnen
  • 80 gram abrikozen
  • 1 ei voor het bestrijken

Bereidingswijze

Zeef een kwart van de bloem boven een kom, voeg hieraan toe de gedroogde gist, suiker en de melk. Meng deze ingrediënten voorzichtig met een spatel. Laar het zetsel ongeveer 20 minuten rijzen, totdat er luchtbellen ontstaan.

Smelt de boter en voeg deze samen met het de overige bloem, zout en ei toe aan het zetsel. Meng de ingrediënten totdat het deeg glanst en de kom loslaat. Dek het deeg af en laat het een uur rijzen.

Verdeel het deeg in 20 stukken. Maak van de stukken deeg bolletjes en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de bolletjes af en laat nog een half uur rijzen. Meng voor de vulling de kwark, suiker, citroensap en eidooiers door elkaar. Hak de abrikozen in kleine stukjes en spatel deze samen met de rozijnen door het kwarkmengsel.

Druk nu elk bolletje in met een glas zodat er een holletje ontstaat. Bestrijk de randen van de bolletjes met ei en verdeel de vulling over de bolletjes.

Bak de vatrushka in een voorverwarmde oven, 15 minuten op 200 graden.

Gerelateerde berichten

2 reacties

  1. Johan zei:

    Beste Willem,
    Zou je in het recept aan kunnen geven wanneer de resterende drie kwart van de bloem aan het mengsel toegevoegd moet worden?
    Mijn dank
    Johan.

    17 april 2016
    Beantwoord
    • Willem zei:

      Ik zie dat ik die stap inderdaad ben vergeten, en zal het bericht aanpassen. Dank je wel voor de scherpe blik.

      18 april 2016
      Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *