Trdelnik

Een aantal jaar geleden hebben mijn vrouw en ik een stedentrip gemaakt naar Boedapest en Praag. Als wij het buitenland bezoeken vind ik het erg leuk en lekker om lokale bakkersproducten te gaan proeven. In beide steden konden we niet om de ‘trdelnik’ heen, op vele plaatsen werden deze voor de klanten op straat gemaakt en gebakken. Achteraf bekeken was ik wel een beetje dom en had de naam niet opgeschreven, aangezien het een lastige naam is was ik die dan ook gauw vergeten. Het broodje was ik zeker niet vergeten, dus thuis gekomen na de heerlijke reis ben ik online gaan zoeken hiernaar. Doordat ik de naam niet meer wist was het in eerste instantie een lastige zoektocht, want welke zoektermen ga je gebruiken? Uiteindelijk vond ik dan toch de naam, en recepten van de trdelnik.

Dan komt natuurlijk het lastige van het verhaal, hoe ga ik dit bakken? Online vindt je verschillende manieren, waar ik uiteindelijk niets mee kon beginnen. Totdat ik een fles ranja leegmaakte, de flessen die wij gebruiken zijn van metaal en leken mij wel geschikt om mee te bakken. Het resultaat? Ik vind de trdelnik prima gelukt op deze wijze.

Ingrediënten

voor het deeg

  • 375 gr. tarwebloem
  • 165 ml. lauwwarme melk
  • 1 ei
  • 4 gr. gedroogde gist
  • 3 gr. zout
  • 30 gr. suiker
  • 50 gr. gesmolten boter

voor de afwerking

  • kristalsuiker
  • kaneelpoeder

Bereidingswijze

Meng de bloem, gist en suiker. Smelt de boter en voeg samen met de melk en ei toe aan de droge grondstoffen. Meng het deeg tot het één geheel is, en kneed tot een soepel deeg. Controleer of het deeg voldoende is gekneed, dit doe je door een vliesje te trekken van een stukje deeg (vergelijkbaar met het opblazen van een kauwgombal). Laat het deeg een half uur rijzen, afgedekt met plastic.

Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken, en rol ze tot een slang van ongeveer 25 centimeter. Laat nog eens een kwartier rusten, afgedekt met plastic.

Omkleed ondertussen 3 metalen ranja flessen met aluminiumfolie (haal wel eerst alle plastic van de fles). Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Meng de kristalsuiker met kaneel naar smaak. Rol één slang verder tot hij ruim 3 keer zo lang is geworden. Rol de slang losjes spiraalsgewijs om de flessen, en druk het begin en eindpunt onder het deeg. Leg de fles nu op z’n kant en rol deze zodat de slang plat wordt en het deeg goed aan elkaar vast zit. Rol het deeg nu door de kaneelsuiker. Verwerk de overige stukken deeg op dezelfde manier.

Zet de flessen met het deeg rechtop in de oven, en bak ze goudbruin in 20 – 25 minuten. Als de trdelnik te veel kleurt aan één kant draai dan de flessen, om zo een egale kleur te krijgen. Rol ze na het bakken nog een keer door de kaneelsuiker. Los de trdelnik als ze nog warm zijn en laat ze koelen op een rooster.

Je kunt de trdelnik zo eten uit de hand of vul ze, smeer met een mes nutella of jam aan de binnenkant. Vul ze ook eens met roomijs en snijd er dan plakken van, een heerlijke combinatie.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *