Tiramisu Gebak

Een tijdje geleden zat ik te kijken naar een aflevering van Cake Boss. Buddy Valastro, de huidige eigenaar van Carlo’s Bake Shop, maakte hier variatie op een Italiaanse klassieker zoals zijn vader deze altijd maakte; Tiramisu Gebak in een bladerdeegschelp. Ikzelf hou er wel van om te experimenteren met een klassieker, in dit geval mijn eigen versie van de tiramisu. De tiramisu die ik gemaakt heb bevat geen ei, met name omdat ik het vrij link vind om producten met ei te maken die niet meer wordt gebakken of verwarmd. Na een eerste mislukte poging (de tiramisu raakte volledig in de schift) ben ik uiteindelijk tevreden met het resultaat. De bladerdeegschelp heb ik gebakken in een muffinvorm, met als resultaat robuuste schelpen van een mooi formaat. De combinatie van de krokante bladerdeegschelp en de tiramisu smaakt heerlijk.

Ingrediënten

voor het bladerdeeg

  • 125 gr. boter
  • 125 gr. tarwebloem
  • 60 ml. koud water
  • 2 gr. zout

voor de tiramisu

  • 250 ml. slagroom
  • 250 gr. mascarpone
  • 75 gr. witte basterdsuiker
  • 20 ml. sterke koffie

voor de afwerking

  • 100 gr. pure chocolade
  • cacaopoeder

Bereidingswijze

Snij voor het bladerdeeg de boter in kleine blokjes. Meng de bloem, zout en water tot een deeg en voeg als laatste de boter toe. De boterblokjes moeten heel blijven. Laat het deeg een half uur in plastic rusten. Rol het deeg uit tot een rechthoek, en vouw deze op in drieën. Draai het deeg een kwartslag en rol nogmaals uit tot een rechthoek en vouw deze weer op in drieën. Laat het deeg weer een half uur rusten en herhaal de stap van uitrollen, vouwen en een kwartslag draaien. Het deeg moet nog één keer een half uur rusten en vervolgens word het deeg weer uitgerold, opgevouwen en gedraaid.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius, en smeer een muffinvorm in met gesmolten boter of gebruik baking spray.

Rol de bladerdeeg uit tot een dikte van 2 millimeter. Steek met een koekjessteker van 12 centimeter doorsnede rondjes uit het bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in de bladerdeegplakjes, en bekleed hiermee de muffinvormen. We gaan de bladerdeegschelpen ‘blind’ bakken. Dit doe je door het bladerdeeg te bekleden met bakpapier of aluminiumfolie. Giet daarna keramische bakbonen of rijst in de muffinvormen.

Bak de schelpen in de oven ongeveer 12 minuten. Haal de muffinvorm uit de oven en zet de oventemperatuur terug naar 160 graden Celsius. Verwijder het bakpapier of aluminiumfolie en de bakbonen. Zet de bladerdeegschelpen terug in de oven en bak nog zo’n 5 minuten, zo worden de schelpen krokant.

Na dat de bladerdeegschelpen zijn afgekoeld, willen we er voor zorgen dat deze ook krokant blijven. Smelt hiervoor de chocolade ‘au bain marie’ en smeer met een kwast de binnenkant van de schelpen in met de gesmolten chocolade. Zet de schelpen even in de koelkast om de chocolade te laten uitharden.

Klop voor de tiramisu de slagroom met de basterdsuiker luchtig en klop in een andere kom de mascarpone met de koffie los. Voeg de mascarpone bij de slagroom en klop deze nog eventjes kort door elkaar. Vul een spuitzak voorzien van een grote kartelspuit met de tiramisu. Spuit de tiramisu in de bladerdeegschelpen, en laat de tiramisu gebak minimaal 1 uur op stijven in de koelkast.

Tot slot, bestuif de tiramisu met een beetje cacaopoeder.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *