Stromboli

Het hartige brood wat ik vandaag bak is de Stromboli, een gevuld brood uit Italië. Het lijkt op een opgerolde pizza, maar in Italië wordt het toch echt gezien als een gevuld brood. Wel heb ik als brooddeeg een pizzadeeg recept gebruikt, maar je kunt ook kant en klare pizzadeeg gebruiken. Ook de vulling is volledig naar smaak aan te passen, in dit geval heb ik gebruik gemaakt van o.a. ham, salami en belegen kaas.

Ingrediënten

voor het deeg

  • 250 gr. tarwebloem
  • 4 gr. gedroogde gist
  • 5 gr. witte basterdsuiker
  • 5 gr. zout
  • 150 ml. lauwwarm water
  • 30 ml. olijfolie

voor de vulling

  • 150 gr. hamplakken
  • 100 gr. kaasplakken belegen
  • 60 gr. salami
  • 50 gr. passata

voor de afwerking

  • parmezaanse kaas geraspt
  • gedroogde Italiaanse kruiden
  • ei voor het strijken.

Bereidingswijze

Meng de bloem, gist, suiker, zout, water en olijfolie tot het deeg één geheel is. Kneed het deeg totdat je van een stukje deeg een vliesje van kan trekken net als bij kauwgom. Laat het deeg één uur rijzen afgedekt met plastic of in een plastic bak.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Rol het deeg uit tot een plak van 30 x 25 centimeter. Bestrijk 2/3 van de plak met de passata, zodat je aan de bovenkant een strook hebt zonder vulling. Leg op de passata de plakken ham, kaas en salami. Bestrijk de lege strook met ei, en rol het deeg met de vulling op. Pas wel op dat je de plakken kaas, ham en salami mee oprolt, ze hebben de neiging om tijdens het rollen voor het deeg uit te schuiven. Leg de ‘worst’ met de naad naar beneden op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk de stromboli met ei, en snij er met een scherp mesje een aantal keer schuin in. Strooi nog wat parmezaanse kaas en Italiaanse kruiden over het brood.

Bak de stromboli goudbruin in 25 – 30 minuten. Laat na het bakken nog iets afkoelen en snij de stromboli in stukken.

Gerelateerde berichten

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *