Perenflan

Ik had thuis nog veel peren op de fruitschaal liggen en het is zonde om hier niets mee te doen. Tijd om te bakken met peren, en het resultaat: de Perenflan. Voor de vulling onder de peren kon ik geen keuze maken tussen banketbakkersroom en amandelspijs, dus besloot ik dit te combineren tot spijsroom. Deze vulling gebruikten we vaak in sloffen en is een erg lekkere combinatie die ook nog eens goed past bij de peren. De flan zelf heb ik gemaakt van croissantdeeg.

Ingrediënten

voor het deeg

  • 250 gr. bloem
  • 140 ml. water
  • 10 gr. gedroogde gist
  • 10 gr. suiker
  • 50 gr. boter gesneden in blokjes
  • 6 gr. zout
  • 75 gr. zachte boter om te toeren

voor de vulling

  • 500 gr. banketbakkersroom (bijvoorbeeld Dr. Oetker)
  • 350 gr. amandelspijs
  • 8 peren

voor de afwerking

  • 1 ei los geklopt

Bereidingswijze

Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje, giet het water in het kuiltje en los de gist hierin op. Voeg de suiker toe en strooi het zout op de bloem, voeg de boterblokjes toe en meng de bloem beetje bij beetje erdoor. Kneed tot een soepel en glad deeg, laat het deeg 10 minuten afgedekt rusten.

Rol het deeg uit tot ongeveer 2,5 centimeter dikte en wrijf de boter voor het toeren op 2/3 van de plak, vouw het deeg in 3 delen begin met het deel zonder boter. Draai de plak een kwartslag en rol opnieuw uit tot 2,5 cm. dik en vouw weer op in 3 delen. Laat het deeg verpakt in plastic 30 minuten rusten op een koele plek (bij voorkeur in de koelkast). Herhaal dit ‘uitrolproces’ nog 2 keer en laat het deeg nog een half uur rusten.

Maak tussendoor de banketbakkersroom volgens recept van de verpakking. Kneed het amandelspijs goed door totdat deze soepel is (blijft de spijs erg stevig en brokkelig, slap deze dan af met een beetje water. Meng de room en de spijs tot een gladde massa.

Snij de peren in tweeën en verwijder het klokhuis. Snij elke halve peer in 4 plakjes.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Rol het deeg uit tot een lap van 60 x 50 cm. Steek met een ronde steker van circa 9 cm.  16 rondjes uit het deeg. Leg de rondjes met voldoende tussenruimte op de bakplaat, bestrijk deze met het los geklopte ei. Verdeel de spijsroom over de plakjes met een lepel of spuitzak (houd rondom een centimeter vrij van de vulling).

Leg de plakjes peer op de spijsroom.

Bak de perenflan in 12-15 minuten goudbruin in de oven.

Gerelateerde berichten

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *