Noorse Suksess Terte

Een taart die al een tijdje op mijn lijst stond om te maken is de Noorse Suksess Terte. De gele crème waarmee de taart is afgewerkt lijkt op een vulling dit ergens zit tussen banketbakkersroom en botercrème. Het hoofdbestanddeel van de bodem zijn amandelen, deze kun je heel fijn malen of lekker grof houden. Beide geven een iets andere structuur aan de taartbodem. Verder is de taart ook geschikt voor mensen met een glutenallergie, want deze taart is volledig glutenvrij.

Ingrediënten

voor de bodem

 • 200 gr. amandelen
 • 160 gr. poedersuiker
 • 5 eiwitten
 • snufje zout

voor de gele crème

 • 5 eidooiers
 • 100 ml. slagroom
 • 100 gr. suiker
 • 150 gr. boter

voor de afwerking

 • chocoladeschaafsel

Bereidingswijze

Bekleed een springvorm van 24 cm. met bakpapier, en verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Begin met het scheiden van de eidooier en het eiwit, pas op dat er bij het eiwit geen eidooier achterblijft.

Hak in een keukenmachine de amandelen fijn, er mogen best nog wel grove stukken in blijven zitten. Meng de poedersuiker door de amandelen.

Klop met een mixer het eiwit met het zout luchtig tot er pieken ontstaan. Het is erg belangrijk om de kom goed vetvrij te maken, anders wil het schuim niet stijf geklopt worden. Meng de amandelen en poedersuiker voorzichtig met een spatel door het luchtige schuim. Vul nu de springvorm met het schuim en bak deze in 45 minuten in het midden van de oven. Laat de bodem afkoelen alvorens je deze verder verwerkt.

Verwarm de eidooiers, slagroom en suiker in een pan met een dikke bodem op het gasfornuis en blijf ondertussen roeren. Zodra er bellen ontstaan haal je de pan van het vuur (het mag niet koken). Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur, roer af en toe even in de pan zodat er geen velletje op het mengsel ontstaat.

Snij ondertussen de zachte boter in blokjes. Roer deze blokjes door het gele mengsel tot er een stevige crème ontstaat.

Breng de vulling aan op de bodem. Dit kun je op een aantal manieren doen.

 1. Spuit met een spuitzak de gele crème gelijkmatig over de bodem.
 2. Zet een taartring om de bodem en giet de gele crème over de taart. Deze optie werkt met name beter als de crème nog iets te slap is.

Zet de taart in de koelkast om op te stijven. Strooi voor het snijden en serveren van de taart nog de chocoladeschaafsel over de Noorse Suksess Terte.

One Comment

 1. Miranda said:

  Nog niet geproefd…. maar geloof dat hij heerlijk is.
  Alleen snijd ik hem net aan en de room is nog niet hard genoeg. Alles loopt er af.
  Wat heb ik niet goed gedaan?
  Hij staat al 7 uur in de koelkast.
  Gr Miranda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *