Napoleon Gebak

Iedereen in Nederland kent wel de tompouce, misschien wel het bekendste en meest gegeten gebakje in ons land. Alleen al de Hema verkoopt jaarlijks miljoenen van dit heerlijke gebakje, en tijdens sportevenementen zijn deze vaak afgewerkt met oranje glazuur en niet aan te slepen. Maar eigenlijk is de tompouce helemaal niet zo Nederlands als wij denken, oorspronkelijk is het ontstaan in Frankrijk. Niet alleen in Frankrijk en Nederland kennen ze de ‘millefeuille’ of tompouce, maar ook in Rusland kennen ze deze als Napoleon Gebak. Bestaande uit meerdere lagen bladerdeeg gevuld met banketbakkersroom en vaak afgewerkt met poedersuiker of fruit.

Het Napoleon Gebak is op 2 manieren te maken, een moeilijke versie waarbij je alles zelf maakt of een simpele versie waarin je kant en klare bladerdeeg koopt en banketbakkersroompoeder gebruikt. Je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt.

Ingrediënten

voor het bladerdeeg

 • 125 gr. boter
 • 125 gr. tarwebloem
 • 60 ml. koud water
 • 2 gr. zout

voor de banketbakkersroom

 • 250 ml. melk
 • 65 gr. suiker
 • een halve vanillestokje
 • 2 eidooiers
 • 10 gr. tarwebloem

voor de afwerking

 • verse aardbeien

Bereidingswijze

Snij voor het bladerdeeg de boter in kleine blokjes. Meng de bloem, zout en water tot een deeg en voeg als laatste de boter toe. De boterblokjes moeten heel blijven. Laat het deeg een half uur in plastic rusten. Rol het deeg uit tot een rechthoek, en vouw deze op in drieën. Draai het deeg een kwartslag en rol nogmaals uit tot een rechthoek en vouw deze weer op in drieën. Laat het deeg weer een half uur rusten en herhaal de stap van uitrollen, vouwen en een kwartslag draaien. Het deeg moet nog één keer een half uur rusten en vervolgens word het deeg weer uitgerold, opgevouwen en gedraaid. Nu is het bladerdeeg klaar voor gebruik.

Verwarmd de oven op 200 graden Celsius, en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Rol het bladerdeeg uit tot een plak van 42 x 24 centimeter. Leg het deeg op de bakplaat en prik er met een vork gaatjes in. Bak de bladerdeegplak in 15 minuten goudbruin. Laat de plak na het bakken goed afkoelen.

Schraap voor de banketbakkersroom het merg uit het vanillestokje. Breng het merg samen met de melk en de helft van de suiker aan de kook. Roer ondertussen de overige suiker door de eidooiers, en daarna de bloem. Meng een beetje van de melk door het eidooiermengsel, en giet alles bij de warme melk en roer dit door elkaar. Laat het mengsel op een laag vuurtje nog even doorkoken tot het iets dikker word. Stort de banketbakkersroom op een plaat en dek het af met keukenfolie. Laat de room volledig afkoelen.

Wanneer de bladerdeegplak en de banketbakkersroom zijn afgekoeld, snijd je de plak gebakken bladerdeeg in stroken van 6 x 42 centimeter. Smeer op de eerste strook een kwart van de banketbakkersroom en leg de volgende strook hier bovenop. Herhaal deze stap tot je alle stroken heb gebruikt. Snij de stroken in vierkanten van 6 x 6 centimeter en werk de Napoleon Gebakjes af met stukjes aardbei of eventueel ander fruit naar keuze.

One Comment

 1. giesla said:

  hmmm. lekker

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *