Millionaire’s Shortbread

Millionaire’s Shortbread, ook wel karamel shortbread of karamel shortcake genoemd. Deze lekkernij, vermoedelijk afkomstig uit Schotland heeft wel iets weg van een twix. Een bros koekje met karamel en pure chocolade. Meestal wordt het millionaire’s shortbread niet gemaakt met pure chocolade, maar met melkchocolade of een combinatie van deze twee. Persoonlijk vind ik het lekkerder met pure chocolade, aangezien ik niet zo’n liefhebber ben van melkchocolade. De combinatie van het brosse shortbread, de zachte karamel (dulce de leche) en de stevige chocolade maakt dit tot een heerlijk koekje. Een lekkere variatie kun je maken door gehakte hazelnoten door de karamel te mengen, het koekje zou dan meer op een snickers gaan lijken.

Ingrediënten

voor de shortbread

  • 120 gr. tarwebloem
  • 100 gr. zelfrijzend bakmeel
  • 70 gr. kristalsuiker
  • 160 gr. zachte boter
  • snufje zout

voor de karamel

  • 225 gr. dulce de leche (klik hier voor het recept)

voor de chocolade topping

  • 200 gr. pure chocolade in stukjes gehakt
  • 30 gr. boter

Beredinswijze

Verwarm de oven op 180 graden Celsius

Meng de bloem, bakmeel, suiker, zout en boter tot er kruimels ontstaan. Kneed het deeg nog even door tot het één geheel is. Prepareer een brownie bakblik van 20 x 20 centimeter met bakpapier, en druk het deeg plat op en gelijk verdeeld over de bodem. Bak de shortbread in 25 minuten gaar.

Laat de bodem in het bakblik afkoelen, en verdeel de dulce de leche over de bodem. Zet de bodem met karamellaag in de koelkast om te laten opstijven.

Smelt ondertussen de chocolade en de boter in een pannetjes ‘au bain marie’. Wanneer de chocolade en boter is gesmolten verdeel het mengsel over de karamellaag en laat nog een uur opstijven op kamertemperatuur. Snij de millionaire’s shortbread in stukken van 5 x 5 centimeter met een warm mes.

Gerelateerde berichten

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *