Meergranenbrood

Tegenwoordig eet ik graag meergranenbrood, vaak met een eigen gemaakte eiersalade terwijl ik vroeger alleen wit of bruinbruinbrood at. Wat is er dan lekkerder om zelf je meergranenbrood te bakken, het geeft enorm veel voldoening als je je eigen gebakken brood uit de oven haalt. Je kunt dan ook kant en klare meergranenmixen kopen, waar je meestal alleen water aan toe hoeft te voegen. Het is ook mogelijk om zelf de samenstelling te bepalen van het meel, daarnaast kun je granen en zaden toevoegen die je lekker vindt. De werkwijze veranderd hierdoor niet zoveel, je hebt alleen wat meer voorbereiding nodig.

Ingrediënten

voor 1 brood

  • 250 gr. bloem
  • 200 gr. volkoren tarwemeel
  • 50 gr. havermoutmeel
  • 340 ml. lauwwarm water
  • 10 gr. gedroogde gist
  • 15 ml. olijfolie
  • 10 gr. zout
  • 10 gr. witte basterdsuiker
  • 75 gr. zaden en pittenmengsel (AH muesli granen en pitten)
  • 25 gr. zonnenbloempitten

Bereidingswijze

Week het zaden en pittenmengsel met de zonnebloempitten met 150 ml. water (let op! trek deze 150 ml. van de 340 ml. in het recept af) zo’n 12 uur van te voren.

Doe de bloem, volkorenmeel en havermoutmeel in een kom, meng de gist met de rest van het lauwwarme water. Giet het gist en watermengsel bij de bloem en voeg de overige ingrediënten toe. Meng de ingrediënten tot het een deeg begint te worden. Nu moet er worden gekneed, voelt het deeg nog droog aan voeg er dan voorzichtig nog wat water aan toe. Doe je het in een mixer dan zo’n 8 – 10 min. kneden, met de hand ongeveer 20 min. totdat het deeg soepel en elastisch aanvoelt. Het kneden met de hand doe je door het van je weg te drukken en weer op te rollen van het deeg. Je kunt het controleren of het deeg goed is gekneed door van een klein stukje deeg een vliesje te trekken, scheurt het dan is het nog niet goed gekneed. Na het kneden moet het deeg 45 min. rijzen, dek het deeg af met plastic of een vochtige theedoek.

Leg het deeg op een bebloemde werkvlak en druk het deeg uit tot een ovale plak. Vouw de uiteinden naar binnen en rol het deeg op. Laat het deeg afgedekt nogmaals 30 min. rijzen.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en strooi hier nog wat bloem over. Nu is het tijd om het deeg te vormen. Druk het deeg weer tot een ovale plak en rol deze strak op, en leg het deeg met de naad naar beneden op de geprepareerde bakplaat. Laat het brood 45 min. rijzen, en dek het af met een vochtige theedoek.

Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius. Snij met een scherp gekarteld mesje de broden in net voor het bakken. Zet de oventemperatuur terug naar 200 graden Celsius wanneer je het meergranenbrood in de oven zet. Bak de broden in 35 min. bruin, je kunt controleren of het brood gaar is door op de onderkant te kloppen, klinkt het hol dan is hij gaar. Laat het brood afkoelen op een rooster.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *