Mediterraans Brood met Zongedroogde Tomaten

Ik ben gek op brood! En dan bedoel ik niet een plak wit of bruin brood, wat ik ook lekker vind. Nee ik hou van gevuld brood en dan het liefste met Italiaanse of Mediterraanse invloeden. Al een poosje wou ik weer eens een lekker brood maken met zongedroogde tomaten. Recepten genoeg om een basis brooddeeg te maken en hier de tomaten aan toe te voegen, maar dit keer met een schuin oog gekeken naar de Duitse broodcultuur. Ik heb dan ook een gedeelte van de tarwebloem vervangen door rogge-volkorenmeel waardoor het brood wat zwaarder word, maar zeker niet minder lekker. Het brood smaakt heerlijk, zeker met eigengemaakte knoflook-kruidenboter.

Ingredi├źnten

voor het deeg

  • 250 gr. tarwebloem
  • 150 gr. rogge-volkorenmeel
  • 6 gr. gedroogde gist
  • 8 gr. zout
  • 2 gr. gedroogde Italiaanse kruiden
  • 220 ml. lauwwarm water
  • 40 ml. olijfolie (het liefst de olie van de zongedroogde tomaten)

voor de vulling

  • 80 gr. zongedroogde tomaten (ik heb zongedroogde tomaten in olie met kruiden gebruikt)

Bereidingswijze

Los de gist op in het water, en voeg deze samen met de olijfolie toe aan de bloem, meel, zout en kruiden. Meng tot het een glad deeg is en kneed dan nog zo’n 10 minuten. Laat het deeg een kwartier rusten. Hak ondertussen de zongedroogde tomaten fijn. Voeg deze toe aan het deeg en meng tot de vulling gelijkmatig verdeeld is. Laat het deeg een half uur rijzen onder plastic of in een plastic bak.

Druk het deeg plat met je knokkels, vouw het deeg met de zijkanten naar binnen en rol het deeg op tot een worst. Laat nogmaals een kwartier afgedekt rijzen.

Druk het deeg weer plat, vouw weer met de zijkanten naar binnen en rol deze op. Leg het deeg op een met bakpapier bekleedde bakplaat en laat drie kwartier rijzen onder een vochtige theedoek.

Verwarm de oven op 200 graden Celsius, snij het brood een aantal keren in met en scherp mesje en bak het brood gaar in 30-35 minuten. Controleer of het brood gaar is door op de onderkant te kloppen, klinkt het hol dan is het gaar. Laat het brood iets afkoelen alvorens het te eten.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *