Maanzaad Stokbroodjes

Bij ons in het gezin hebben we regelmatig periodes dat wij veel stokbrood eten. Meestal eten we dan een witte baguette die je bij elke bakker en supermarkt tegenkomt. Maar zo af en toe hebben we wel eens zin om af te wijken van de standaard. Vooral mijn vrouw is gek op maanzaad, dus speciaal voor haar bak ik vandaag maanzaad stokbroodjes met zuurdesem en volkorenroggemeel. Heerlijk om te eten met een eigengemaakte knoflook-kruidenboter. In dit geval heb ik de zuurdesem alleen toegevoegd voor extra smaak, er is dus wel gist toegevoegd aan het recept voor de stokbroodjes.

Ingrediënten

voor 3 stokbroodjes

  • 300 gr. tarwebloem
  • 60 gr. rogge volkorenmeel
  • 220 ml. lauwwarm water
  • 30 ml. olijfolie
  • 2 gr. gedroogde gist
  • 35 gr. actieve desem
  • 7 gr. zout

voor de afwerking

  • blauw maanzaad

Bereidingswijze

Meng de bloem, meel, water, olijfolie en desem kort tot alles door elkaar zit. Laat het mengsel een half uurtje rusten onder een vochtige theedoek. Meng nu de gist en zout erbij, denk erom dat de zout en gist niet direct met elkaar in contact komen. Kneed het deeg nu zo’n 10 minuten met de hand op een geoliede werkvlak, tot je van het deeg een vliesje kan trekken. Stort het deeg in een ingevette kom of bak, en laat een half uur afgedekt rijzen.

Leg het deeg op een licht ingevette werkvlak en druk met de knokkels de lucht enigszins uit het deeg, vouw op in drieën en rol het deeg op. Druk het deeg goed aan en leg terug in de kom of bak, laat nog een half uur rijzen.

Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken, en bol de stukken op. Druk de bollen plat met de vingers tot een rechthoek, vouw 1/3 deel vanaf de bovenkant naar binnen en druk de naad vast met de vingers. Vouw nu het onderste deel naar binnen en druk de naad vast met de vingers. Doe hetzelfde met de andere stukken, en laat ze 10 minuten rusten onder plastic.

Druk de rechthoeken weer met de vingers plat, en vouw weer 1/3 deel weer naar binnen en druk de naad vast met de vingers. Vouw het onderste deel naar binnen en druk de naad vast met de vingers. Verwerk de andere stukken op dezelfde wijze. Rol de stukken deeg nu op de gewenste lengte. Wanneer de stokbroodjes op lengte zijn rol de bovenkant (de kant zonder naad) door de maanzaad en leg ze met de naad onder op een met bakpapier bekleedde bakplaat met 5 centimeter tussenruimte. Trek het bakpapier tussen de stokbroden omhoog zodat ze elkaar niet raken tijdens het rijzen. Leg een vochtige theedoek over de bakplaat, en laat de stokbroodjes een uur rijzen.

Verwarm de oven op 230 graden Celsius. Snij de stokbroodjes in met een scherp mesje, en bak ze in 30 minuten goudbruin.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *