Limoen Pie

Deze limoen pie vind ik erg lekker door de combinatie van het zoete luchtige schuim en de zure limoenvulling. Het gekke is eigenlijk dat ik niet zo hou van zure smaken zoals die van de citroen, maar limoenen daar in tegen vind ik wel erg lekker. Ik heb een afkeer van citroenen gekregen sinds ik een keer met een hypnose-show heb meegedaan, hier kregen de deelnemers citroenen te eten terwijl zij dachten dat het sinaasappels waren. Hierna is het nooit meer goed gekomen tussen mij en citroenen.

Ingrediënten

voor de bodem

  • 200 gr. zachte boter
  • 50 gr. gele basterdsuiker
  • 1 ei
  • 290 gr. bloem
  • 5 gr. bakpoeder
  • 5 gr. kaneelpoeder

voor de vulling

  • 400 ml. gecondenseerde melk
  • 125 ml. versgeperste limoensap (ongeveer 3 limoenen)
  • geraspte schil van 3 limoenen
  • 4 eidooiers

voor de kookschuim

  • 150 gr. kristalsuiker
  • 4 eiwitten
  • 30 gr. kristalsuiker
  • 75 ml. water

Bereidingswijze

Klop de boter met de basterdsuiker en ei smeuïg. Zeef de bloem, kaneelpoeder en bakpoeder in een kom, en meng door het botermengsel. Laat wanneer het deeg gemengd is, gewikkeld in keukenfolie een half uur rusten in de koelkast.

Rol het deeg uit tot een grote ronde lap van ongeveer 3 millimeter. Vet een vlaaivorm van 27 centimeter in met gesmolten boter. Bekleed de vorm met het deeg, en prik met een vork gaatjes in de bodem. Bekleed het deeg met een stuk bakpapier en keramische bakbonen (je kunt ook rijst gebruiken, deze zijn na het bakken niet meer geschikt om te eten) om de bodem ‘blind’ te bakken. Zet in een op 180 graden Celsius voorverwarmde oven, en bak 10 minuten. Haal uit de oven en verwijde de bakbonen.

Meng ondertussen de gecondenseerde melk, limoensap, rasp en eidooiers tot één geheel. Giet het mengsel op de bodem en bak 15 minuten op 160 graden Celsius. Laat de taart na het bakken op een rooster volledig koelen. Zet de afgekoelde taart in de koelkast minimaal 2 uur om op te stijven.

Klop de eiwitten met 30 gr. kristalsuiker luchtig in een vetvrije kom. Verwarm ondertussen het water met de overige kristalsuiker tot 121 graden Celsius, en giet de hete suikersiroop langzaam over de schuim terwijl deze op een langzame stand blijft kloppen. Klop de kookschuim nog even op een langzame stand totdat het taai is, dit kun je zien als er pieken ontstaan. Verdeel de schuim met een spatel of glaceermes over de limoen pie.

Gerelateerde berichten

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *