Kip Spinazie Calzones

Voor dit blogbericht zat ik te denken om eens een variatie te maken op de appelflap. Het zou een hartige vulling moeten worden, en geen bladerdeeg maar brooddeeg. Die variatie bestaat natuurlijk al en dat is de calzone. Ik heb voor vandaag gekozen om een vulling te maken van kip, spinazie en belegen kaas. Een heerlijk broodje voor de lunch, ook mijn jongste kinderen, een tweeling die in de ‘ik lus niks fase’ zit vinden ze erg lekker. De foto moest snel worden gemaakt, want de kip spinazie calzones werden mij onder de handen weg gegraaid. Een mooier compliment kun je niet krijgen.

Ingrediënten

voor het deeg

  • 250 gr. tarwebloem
  • 4 gr. gedroogde gist
  • 5 gr. zout
  • 10 gr. basterdsuiker
  • 20 gr. zachte boter
  • 135 gr. lauwwarm water

voor de vulling

  • 100 gr. kipreepjes (voorgegaard)
  • 50 gr. geraspte belegen kaas
  • 50 gr. verse spinazie
  • gemalen peper

voor de afwerking

  • 1 ei om te bestrijken
  • geraspte kaas om te strooien

Bereidingswijze

Meng in een kom de bloem, suiker, gist en water. Voeg de zout en boter toe, meng dit tot één geheel. Kneed het deeg nog 10 minuten met de hand tot het soepel is. Vet een kom in met (olijf)olie, en leg het deeg erin. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het een half uur rijzen.

Verdeel het deeg in 5 stukken, maak van de stukken bolletjes en laat nog een kwartier rusten.

Snij ondertussen de verse spinazie fijn, en meng met de kipreepjes, de geraspte kaas en breng op smaak met gemalen peper. Rol een bolletje plat met een rolstok tot een cirkel van 15 centimeter doorsnede. Plaats met een lepel de vulling in het midden. bestrijk de randen met ei, en vouw de plak dubbel. Leg de calzone op een bakplaat met bakpapier. Druk de rand van de calzone aan met de achterkant van een mes, druk het mes eerst even in de bloem om plakken tegen te gaan. Verwerk de overige stukken deeg op dezelfde manier. Bestrijk de bovenkant van het deeg met ei en strooi er geraspte kaas over.

Verwarm de oven op 200 graden Celsius, en bak de kip spinazie calzones goudbruin in 20 – 25 minuten.

Gerelateerde berichten

2 reacties

  1. Johan zei:

    Wow leuk idee! Ik heb ze gelijk gemaakt vandaag maar met gerookte kip! Voordat ik de vulling erin deed heb ik wat beschuit kruim op de bodem gedaan om het vocht op te nemen..
    Heb er ook wat mozzarella bij gedaan en een snuifje nootmuskaat….

    17 april 2016
    Beantwoord
    • Willem zei:

      Klinkt goed, gerookte kip en mozzarella. Het gebruik van beschuit kruim is alleen nodig als je een natte vulling gebruikt. Eventueel kun je door de vulling een beetje maïzena roeren, dit heeft hetzelfde effect.

      17 april 2016
      Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *