Kerststol

De kerstdagen komen nu snel dichterbij. In mijn vorige bericht kon je al lezen dat ik in de kerststemming ben, en deze lekkernij mag hierbij absoluut niet ontbreken; de Kerststol. Dit heerlijk gevulde brood heb ik gemaakt naar traditioneel recept die wij jarenlang in de bakkerij hebben gebruikt. Gevuld met krenten, rozijnen en amandelspijs daarna afgewerkt met roomboter en poedersuiker.

Ingrediënten

voor het deeg

  • 250 gr. tarwebloem
  • 160 ml. lauwwarm water
  • 7 gr. gedroogde gist
  • 5 gr. zout
  • 40 gr. zachte roomboter
  • 10 gr. citroen rasp

vulling

  • 200 gr. krenten/rozijnen
  • 150 gr. amandelspijs
  • 1 eidooier

voor de afwerking

  • roomboter (gesmolten)
  • poedersuiker

Bereidingswijze

Roer de gist door het water tot deze is opgelost. Meng in een kom de bloem, citroen rasp, zout en het water/gistmengsel tot een glad deeg. Kneed het deeg 7 minuten. Voeg nu de zachte boter toe aan het deeg en kneed het deeg verder tot het glad en soepel is. Dek de kom af en laat een kwartier rusten.

Voeg nu de krenten en rozijnen toe aan het deeg en meng deze er rustig en gelijkmatig door. Maak van het deeg een bol en dek af met plastic, laat het 20 minuten rijzen.

Druk het deeg plat en rol het op tot een punt. Dek het deeg weer af en laat vervolgens nog eens 20 minuten rijzen.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de eidooier door de amandelspijs totdat deze soepel is. Rol van de spijs een worst van 25 centimeter.

Druk het brood een beetje plat. Rol het deeg nu met een rolstok, iets langer dan de amandelspijs. Zorg ervoor dat je de boven- en onderrand wat dikker laat. Leg de spijs op het deeg en vouw het deeg erover heen. De dikkere randen moeten tegen elkaar komen en druk deze goed vast. Zet het brood op de bakplaat en laat deze afgedekt met een vochtige theedoek nog 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bak het brood in het midden van de oven goudbruin in 35 – 40 minuten. Heeft de stol genoeg kleur zet dan de temperatuur van de oven terug naar 180 graden Celsius. Los de kerststol na het bakken op een rooster, en besmeer deze direct met gesmolten boter. Wanneer het brood volledig is afgekoeld kan deze worden bestoven met poedersuiker.

Gerelateerde berichten

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *