Hazelnootschuimtaart

De hazelnootschuimtaart is een klassieker bij uitstek. Bijna elke (banket)bakker heeft de taart wel in zijn assortiment, en ook elke hazelnootschuimtaart is weer anders. Meestal worden ze gevuld met een hazelnoot-botercrème, maar ikzelf houd het liever een beetje luchtiger en vul de taart daarom met slagroom. Om de schuimplakken krokant te houden smeer ik deze in met gesmolten melkchocolade. De taart wordt wel afgewerkt met een zachte hazelnoot-botercrème, die op smaak is gebracht met nutella. Juist de combinatie van het brosse schuim met stukjes hazelnoot, de luchtige slagroom en de heerlijke zachte botercrème, maakt het dat deze hazelnootschuimtaart uitstekend smaakt.

Ingrediënten

voor de schuimplakken

  • 4 eiwitten
  • 125 gr. fijne kristalsuiker
  • 50 gr. hazelnoten

voor de vulling

  • 400 ml. slagroom
  • 100 gr. fijne kristalsuiker

voor de afwerking

  • 350 gr. botercrème (klik hier voor het basisrecept)
  • 50 gr. nutella
  • 50 gr. melkchocolade
  • gemalen hazelnoten
  • cacaopoeder

Bereidingswijze

Voordat je de hazelnoten gaat malen is het lekker om ze te branden. Verwarm de oven voor op 130 graden Celsius. Leg de hazelnoten op een bakplaat en zet 6-8 minuten in de oven. Laat de hazelnoten afkoelen voor je ze gaat fijnmalen. Houd een klein beetje achter voor de afwerking.

Bekleed een bakplaat met bakpapier, teken met een potlood 3 ringen van 18 centimeter doorsnede op het papier. Klop de eiwitten luchtig in een kom die vetvrij is gemaakt, voeg langzaam de suiker toe. Als er ‘pieken’ beginnen te ontstaan is het schuim klaar, roer voorzichtig en zo kort mogelijk de gemalen hazelnoten erdoor. Spuit met een spuitzak de bodems op het bakpapier, begin in het midden en spuit als een spiraal de cirkel vol, houd als dikte 1 centimeter aan. Bak de schuimplakken gaar in ongeveer 75 – 90 minuten in een oven van 130 graden Celsius. Je kunt zien als ze gaar zijn door ze voorzichtig van het bakpapier los te trekken. Als ze gelijk loslaten zijn ze gaar, blijven ze plakken bak ze dan nog wat langer. Laat de plakken na het bakken afkoelen op een rooster.

Maak ondertussen de botercrème aan de hand van het basisrecept, en meng de nutella erdoor.

Smelt de melkchocolade ‘au bain marie’ en bestrijk de bovenkant van elke schuimplak ermee met een kwast. Klop ondertussen de slagroom met de suiker op tot het luchtig is. Spuit de helft van de slagroom op de onderste plak schuim, gebruik een spuitzak met een grote ronde spuit. Leg de volgende plak op de slagroom, en spuit de rest van de slagroom op de 2e plak. Leg nu de bovenste plak op de 2e laag slagroom.

Werk de bovenkant af met de hazelnoot-botercrème, vul een spuitzak met een kartelspuitje en spuit rozetten op de bovenste schuimplak. Decoreer de hazelnootschuimtaart met cacaopoeder en gemalen hazelnoten.

Tijd om te smullen!

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *