Ham & Roomkaasbol

Het idee voor de ham & roomkaasbol is ontstaan op een verjaardagsfeestje. Iedereen die herkent het wel, op een gegeven moment dan komen de blokjes kaas en worst op de tafel. Tijdens dit feestje werden er deze keer ook hamrolletjes gevuld met roomkaas geserveerd. Dit bracht mij op het idee om deze ingrediënten eens in een brood te verwerken. Met dank aan dit gezellig verjaardagsfeestje is de ham & roomkaasbol ontstaan. Heerlijk om zo te eten als de bollen net uit de oven komen en nog enigszins warm zijn. Als je de bollen laat afkoelen zijn ze ook heerlijk om geroosterd te eten.

Ingrediënten

voor 5 bollen

  • 500 gr. bloem
  • 325 ml. lauwwarm water
  • 8 gr. zout
  • 10 gr. gedroogde gist
  • 2 el. olijfolie
  • 250 gr. plakken ham
  • 150 gr. roomkaas
  • versgemalen peper

Bereidingswijze

Los de gist op in het lauwwarme water. Meng daarna de bloem, zout, olijfolie en gistmengsel. Je kunt het met de hand mengen of in een mixer. Wanneer alle ingrediënten zijn gemengd, kneed het deeg dan nog ongeveer tien minuten tot het soepel en elastisch aanvoelt. Vorm van het deeg een bol.

Laat het deeg één uur rijzen, dek het deeg goed af.

Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 20×30 cm. Bestrijk de plak met de roomkaas, zorg ervoor dat je aan de korte kant een strook van ongeveer 6 cm. overhoud. Leg nu de plakken ham op de roomkaas, voeg versgemalen peper toe naar smaak en rol de plak zo op dat de lege strook onderaan komt. Plakt deze strook niet, smeer dan wat water op de lege strook. Verdeel de rol in 5 stukken, en leg ze met de snijkant op een met bakpapier bekleedde bakplaat.

De bollen moeten nu nog één uur rijzen, dek de bollen af.

Bak de bollen 25 minuten op 220 graden Celsius goudbruin. Laat de bollen na het bakken nog een 10 minuten afkoelen op een rooster.

Gerelateerde berichten

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *