Gevuld Speculaas met Nutella Ganache

Het is een poos geleden, sinds mijn laatste blogpost. Niet zo zeer door het gebrek aan inspiratie, maar niet wetende welke richting ik op wil met mijn blog lag hieraan ten grondslag. Maar goed deze blogpost gaat niet over wat ik wil met mijn blog, maar over het recept voor gevuld speculaas met nutella ganache. Een heerlijk recept wel te verstaan, waarvan als je deze eens geproefd hebt je er ver na Sinterklaas nog na verlangd. Gevuld speculaas kennen we natuurlijk allemaal wel in Nederland, vaak afgewerkt met halve amandelen. Mijn gevuld speculaas werk ik af met een nutella ganache, een heerlijke combinatie waarvan je blijft smullen.

Ingrediënten

voor het speculaasdeeg

  • 150 gr. roomboter
  • 150 gr. bruine basterdsuiker
  • 10 gr. speculaaskruiden
  • 250 gr. tarwebloem
  • 3 gr. bakpoeder

voor de vulling

  • 300 gr. amandelspijs
  • 1 ei

voor de afwerking

  • 200 gr. melkchocolade
  • 200 gr. nutella

Bereidingswijze

Meng in een kom de suiker, bloem, bakpoeder, speculaaskruiden en in kleine blokjes gesneden boter. Kneed alle ingrediënten tot het één geheel is. Verpak het deeg in plastic en laat het in de koelkast minimaal 1 uur opstijven.

Verwarmd de over voor op 175 graden Celsius. Slap ondertussen de amandelspijs af met het ei, zorg ervoor dat de spijs klontvrij is alvorens deze verder te verwerken.

Rol de helft van het deeg uit en leg deze in een brownievorm van 21 x 21 cm. Pas op, het deeg is erg brokkelig. Wanneer het deeg in de brownievorm zit druk het aan tot het volledig is gevuld.

Verdeel nu de amandelspijs over het speculaasdeeg, dit werkt het beste met vochtige handen.

Rol nu het overige deeg uit en verdeel deze over de spijs. Prik met een vork een aantal gaten in de bovenste deeglaag. Bak het gevulde speculaas in 45 minuten gaar, en laat deze iets afkoelen. Los het gevulde speculaas op een rooster en laat volledig afkoelen.

Smelt de melkchocolade ‘au bain marie’ en voeg aan de warme chocolade de nutella toe. Laat de ganache afkoelen tot deze dik genoeg is om te spuiten. Spuit de nutella ganache met een spuitzak met klein kartelspuitje op de afgekoelde gevulde speculaas.

En dan tijd om te smullen!

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *