Gekruide Broodspiezen

Net als de meeste mensen kan ik niet wachten op het mooie zomerse weer. Veel barbecues zullen weer overuren gaan draaien, en de stokbroden vliegen de winkels uit. Ik wil dan ook een broodje maken dat zowel geschikt is als snack, maar ook erg lekker is om op de barbecue te bakken. De gekruide broodspiezen zijn een lekkere aanvulling bij de barbecue, en zo kun je je gasten eens wat anders voor zetten dan een stokbroodje met kruidenboter. Zelf heb ik de gekruide broodspiezen in de oven gebakken, in de bereidingswijze geef ik dan ook hier de baktijden en temperatuur voor aan. Wil je de broodspiezen op de barbecue bakken dan kunnen de baktijden erg afwijken en komt dus meer op gevoel aan.

Ingrediënten

voor het deeg

  • 250 gr. tarwebloem
  • 5 gr. gedroogde gist
  • 5 gr. witte basterdsuiker
  • 5 gr. zout
  • 150 ml. lauwwarm water
  • 30 ml. olijfolie

voor het kruidenmengsel

  • 50 gr. boter
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 2 gr. grof zeezout
  • 4 gr. gedroogde rozemarijn
  • 10 gr. geraspte Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

Los in een kom de gist en suiker op in het water. Voeg hier de bloem, zout en olijfolie aan toe en meng dit tot één geheel. Kneed het deeg 5 minuten en stort het deeg een met olijfolie ingesmeerde kom. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg een uur rijzen.

Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken en laat deze stukken een kwartier afgedekt rusten. Rol van elk stuk deeg een lange slang en rol deze spiraalsgewijs om een lange satéprikker. Leg de broodspies met het begin en eindpunt onder, op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Laat de broodspiezen een half uur rijzen onder een vochtige theedoek.

Verwarm de oven op 190 graden Celsius. Smelt de boter en smeer ongeveer 1/3 over de de broodspiezen vlak voor deze de oven ingaan. Bak de broodspiezen goudbruin in 18 – 20 minuten. Meng vlak voordat de broodspiezen uit de oven komen, de overige gesmolten boter met de knoflook, zeezout, rozemarijn en kaas. Bestrijk de broodspiezen met het gekruide botermengsel direct wanneer deze oven zijn gehaald. De smaken van het kruiden/botermengsel zullen in het brood trekken, waardoor de gekruide broodspies heerlijk smaakt.

Wil je de gekruide broodspiezen bakken op de barbecue. Dan kun je deze alvast van te voren maken, zet de broodspiezen dan voor de laatste rijs in de koelkast. Het rijzen zal dan worden vertraagd, dek ze wel af met plastic. Haal de broodspiezen zo’n 10 minuten voordat je ze bakt uit de koelkast.

Gerelateerde berichten

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *