Frikandelbroodjes

Iedereen kent wel het frikandelbroodje, gemaakt van bladerdeeg. Ikzelf vind ze heerlijk en maak ze dan ook graag, alleen wel een beetje anders. Namelijk als een Brabants worstenbroodje, een heerlijk zacht broodje met een frikandel in plaats van een gehaktvulling. Voor de bakkers uit de provincie Noord-Brabant klinkt dit waarschijnlijk als vloeken in de kerk, gezien de enorme hoeveelheid worstenbroodjes die er jaarlijks worden geconsumeerd. Volgens mij zijn deze frikandelbroodjes misschien wel net zo lekker als het worstenbroodje.

Ingrediënten

voor 6 stuks

  • 250 gr. bloem
  • 7 gr. gedroogde gist (1 zakje)
  • 70 gr. boter
  • 10 gr. witte basterdsuiker
  • 5 gr. zout
  • 125 ml. lauwwarm water

voor de vulling

  • 3 frikandellen (ontdooid en gehalveerd)
  • curry
  • ei voor het bestrijken

Bereidingswijze

Doe de bloem met het zout en suiker in een kom, giet het lauwwarme water, de boter en de gist op de bloem. Meng de ingrediënten door elkaar en kneed alles 5 minuten tot een soepel en glad deeg. Verdeel het deeg in 6 stukken, maak er bolletjes van en leg deze afgedekt met plasticfolie 10 min. te rusten.

Rol de stukken deeg uit tot een ovaal en bestrijk de randen met wat ei. Spuit een streep curry op het deeg en leg hier de gehalveerde frikandel op. Vouw nu het deeg om de frikandel, de korte kanten eerst en dan de lange kanten. Leg de frikandelbroodjes met de naad naar beneden op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Laat de broodjes nu een uur rijzen.

Verwarm de oven op 200 graden Celsius. Bestrijk de broodjes met ei voor ze de oven ingaan. Bak de frikandelbroodjes goudbruin in 30 minuten.

Gerelateerde berichten

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *