Friese Oranjekoek

Voor vandaag staat er een verzoek op het menu; Friese Oranjekoek. Als rasechte Fries is dit één van mijn favorieten, dus maak ik ze erg graag. Nu is het zo met oranjekoek, zoveel bakkers zoveel verschillende oranjekoekrecepten. De smaak van oranjekoek is nogal streekgebonden, het recept wat ik gebruik kan dus anders smaken dan de oranjekoek in andere regio’s. Wat veel mensen niet weten is dat de naam afkomstig is van de geraspte en gekonfijte sinaasappelschil die in het deeg verwerkt zit. De roze fondant die over de koek wordt gesmeerd maakt dit enigszins verwarrend.

Ingrediënten

voor 1 taart/16 stukken

  • 350 gr. zelfrijzend bakmeel
  • 3 gr. gemalen anijszaad
  • 200 gr. witte basterdsuiker
  • 30 gr. boter
  • 1 ei
  • 100 ml. water
  • een snufje zout
  • 125 gr. gekonfijte sinaasappelsnippers

voor de vulling

  • 300 gr. amandelspijs

voor de afwerking

  • 120 gr. witte fondant
  • rode kleurstof
  • 400 ml. slagroom
  • 100 gr. suiker
  • (blik)vruchten voor de afwerking

Bereidingswijze

Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, anijs, zout en suiker. Kneed hierdoor de boter, het ei en water en meng de sinaasappelsnippers door het deeg. Verpak het deeg in plastic en laat een half uur rusten in de koelkast.

Verdeel het deeg in twee stukken, rol een stuk uit tot een vierkante plak van 24 x 24 cm. en leg het deeg op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Kneed de amandelspijs door tot het soepel is en slap het iets af met wat water. Verdeel de spijs over de eerste plak deeg, en rol de tweede plak deeg uit. Leg de tweede plak deeg over de amandelspijs en prik met een vork gaatjes in de bovenste deegplak. Bak de koek vervolgens in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius in 30 min. goudbruin. Laat de koek na het bakken afkoelen.

Verwarm de fondant tot ongeveer 37 graden Celsius en voeg een paar druppels rode kleurstof toe en roer deze door de fondant. Strijk de fondant over de koek en laat drogen tot het hard wordt.

Snij de randen van de oranjekoek, en daarna in 16 stukken. Klop de slagroom luchtig met de suiker en schep de opgeklopte slagroom in een spuitzak met een grote kartelspuit (nr. 11). Spuit de slagroom op de oranjekoekstukjes en werk deze af met vruchten.

Gerelateerde berichten

2 reacties

  1. Gerrit de Vries zei:

    Hoi Willem. Dank voor je recept van de oranjekoek! Ik vind hem zelf altijd ’t lekkerst met crème. Heb je daar ook ’t recept van? Ik ga ’t binnenkort es proberen!
    Groet Gerrit

    4 februari 2017
    Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *