Fougasse met Olijven

De fougasse met olijven is een brood, meestal geassocieerd met de Provence. Dit platbrood is het Franse zusje van de Italiaanse focaccia. Deze fougasse heb ik gevuld met olijven en kruiden, maar je ziet ze ook wel met zongedroogde tomaten of andere vullingen. Van oorsprong werd dit brood gebakken om te controleren hoe heet de houtoven was, of deze heet genoeg was om de andere broden te bakken.

Ingrediënten

voor het deeg

 • 500 gr. tarwebloem
 • 350 ml. lauwwarm water
 • 7 gr. gedroogde gist
 • 10 gr. grof zeezout

voor de vulling

 • 4 gr. gedroogde rozemarijn
 • 4 gr. gedroogde oregano
 • 150 gr. olijven (bijvoorbeeld: olijven met basilicum, AH)

Bereidingswijze

Meng de gist met het water en laat deze 10 minuten staan. Meng in een kom de bloem, zout en het water/gistmengsel tot een glad deeg. Kneed nu het deeg op een met olijfolie bestreken werkblad zo’n 10 minuten tot een soepel deeg. Controleer of het deeg goed is door er een vliesje van te trekken, deze mag niet scheuren en zou zo dun moeten zijn dat je de krant erdoor kan lezen. Laat het deeg 15 minuten onder een vochtige theedoek rusten.

Hak of snijd de olijven ondertussen in grove stukken. Voeg nu de vulling toe en kneed het deeg totdat de vulling goed is verdeeld. Laat vervolgens het deeg afgedekt één uur lang rijzen.

Verwarm ondertussen de oven op 250 graden Celsius en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.

Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken en maak van beide stukken een bol. Druk de bol plaat op de bakplaat tot een ovaal en kerf het deeg met een scherp mes in (zoals op de foto).

Bak nu de fougasse in 18-20 minuten tot ze goudbruin zijn. Klop op de onderkant van het brood om te controleren of het gaar is. Laat het brood afkoelen op een rek.

4 Comments

 1. Boelens said:

  Ga ik deze week nog proberen.Ik maak tegenwoordig brood met belgische gedroogde vijgen uit mijn tuin.Raar maar waar.Mijn vijgenboom heeft 2 maal vruchten gegeven dit jaar.Ik heb hem dan ook heel erg bedankt.☺

  • Willem said:

   Dat klinkt erg lekker. Het is fijn om zo’n goede vijgenboom in je tuin te hebben.

 2. Herma said:

  Ik zou graag willen weten wat je ongeveer moet horen als je onder op het brood klopt. Ben net begonnen met brood bakken nl. Dit lijkt me erg lekker. Bij het kneden doe je dan een soort vouwbeweging of knijp je steeds in het brood? Of kun je het ook met een mixer met deeghaken doen?

  • Willem said:

   Hallo Herma.
   Als je op de onderkant van het brood klopt hoor je als deze gaar is een dof/hol geluid. Wat betreft het kneden dit kan op meerdere manieren. Een mixer met deeghaken kan prima mits de mixer krachtig genoeg is. Wil je kneden met de hand dan doe je dit door een soort vouw en stretchbeweging. Op onderstaande link kun je zien hoe Robèrt van Beckhoven brood mengt en kneed. Ik hoop dat het zo iets duidelijker word.
   http://www.youtube.com/watch?v=4pmtw-OOyEk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *