Even voorstellen

Voordat ik mijn blog begin over de lekkerste broden en taarten wil ik van dit eerste bericht gebruik maken om mijzelf voor te stellen.

Ik ben Willem, vierendertig jaar oud, samen met mijn vrouw en kinderen ben ik woonachtig in een dorp op het Friese platteland. Waarschijnlijk heb je al zoiets van weer iemand die gaat bloggen over de zoveelste taart of andere zoetigheid. Nu zit het zo, ik volg al een aantal jaren diverse blogs over het maken van van brood en andere lekkernijen, maar toch had ik het idee iets te missen. Na enig onderzoek te hebben verricht kwam ik tot de conclusie dat er weinig mannen zijn die zich bezig houden met bakken of in ieder geval met het bloggen hierover. Toch zijn er wel degelijk mannen die (kunnen) bakken. Kijk maar eens naar een aflevering van ‘Heel Holland Bakt’ of ‘The Great British Bake Off’. Ondanks de stijgende populariteit van het thuisbakken, blijft het vooroordeel over het feit dat bakken een bezigheid is voor (huis)vrouwen bestaan. Terwijl in de professionele bakkerswereld de mannen nog altijd in de meerderheid zijn.

Maar Willem, waarom begin jij dan juist met een blog over bakken?

Het is eigenlijk een samenloop van factoren. Ik ben geboren en getogen tussen de ovens, de broden en de meelzakken. Het bakkersbloed stroomt door mijn aderen en ik praat gepassioneerd over het bakkersvak. Naast het bakken houd ik mij bezig met fotograferen en schrijven van korte verhalen met name over het bakkersleven. Hoe kan ik dan ook beter een combinatie maken van deze drie activiteiten dan het maken van een blog over brood en taart. Ik vind het ook heerlijk om mijn recepten en ervaringen te delen met andere bakliefhebbers.

Waarom heeft jou blog de titel “echtemannenbakken.nl” gekregen?

Dit heeft te maken met het vooroordeel dat bakken iets is voor (huis)vrouwen, waar ik het persoonlijk absoluut niet mee eens ben. Een bevestigende gezegde luidt dan ook “echte mannen bakken geen cupcakes, maar eten ze wel”. Ik vind dan ook dat meer mannen thuis eens moeten proberen te bakken. Ook als ‘echte man’ kun je hieraan veel plezier beleven, sterker nog ik denk dat veel thuisbakkers het met mij eens zijn dat bakken een therapeutische werking heeft. Niets is fijner dan in het weekend je stress te laten varen in de keuken. De ovendeur te openen, heerlijk genietend van de aroma van je eigen gebakken lekkernijen. Ondertussen smullend tot rust te komen onder genot van een kop koffie of iets sterkers. Bier of whiskey en een stevig gevuld brood passen namelijk voortreffelijk bij elkaar. Natuurlijk is deze blog niet alleen voor echte mannen maar zeker ook voor echte vrouwen.

Ik hoop dan ook dat de echte mannen, en vrouwen echter ook geïnspireerd raken om zelf aan de slag te gaan, probeer het maar eens! Want neem maar van mij en vele thuisbakkers aan dat niets lekkerder ruikt en smaakt dan je eigen gebakken brood.

Veel bakplezier!

Willem

3 Comments

 1. Aukje said:

  Gefeliciteerd met je eerste blog!
  Ik zal je uiteraard blijven volgen, succes!

 2. katja mettivier meijer said:

  je verhaal klinkt heel goed. dankzij de column van felix wilbrink zal ik jou de komende tijd gaan volgen en uiteraard begin ik met het maken van het mexicaanse brood met een lekkere guacamole erbij. ik wens je veel succes met jouw blog. hartelijke groet, katja

  • Willem said:

   Leuk dat je mijn blog gaat volgen, ik hoop dat je hier veel inspiratie gaat vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *