Dadel-Notenbrood

Vorige week liep ik in Leeuwarden langs een verkoper van noten. Meteen had ik het idee opgevat om weer eens notenbrood te maken, en kocht dan ook een zakje gebrande noten. Deze keer voeg ik aan mijn recept voor notenbrood ook nog gedroogde dadels toe. De dadel-notenbrood is nou niet een typisch recept voor de zomer, maar desalniettemin smaakt hij ook nu heerlijk vooral met roomboter.

Ingrediënten

voor het deeg

  • 350 gr. tarwebloem
  • 50 gr. volkorenmeel
  • 6 gr. gedroogde gist
  • 8 gr. zout
  • 260 ml. lauwwarm water

voor de vulling

  • 100 gr. gedroogde dadels
  • 100 gr. gebrande ongezouten notenmix

voor de afwerking

  • boter gesmolten

Bereidingswijze

Hak de noten en dadels, maar hou ze grof. Meng in een kom het water met de gist, voeg hieraan toe de bloem, meel en zout. Meng tot het deeg één geheel is en kneed het vervolgens nog zo’n 10 minuten. Wanneer het brood goed is gekneed voeg je de dadels en noten toe aan het deeg, zorg dat de vulling goed is verdeeld. Maak van het deeg een bol en laat deze afgedekt een half uur rijzen.

Druk de lucht uit het deeg en maak opnieuw een bol, laat vervolgens nog eens een half uur rijzen. Houd het deeg afgedekt.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Nu gaan we het deeg vormen. Druk het deeg plat op het werkvlak en vouw de zijkanten naar binnen. Rol het deeg vervolgens strak op en leg met de naad naar onderen op de bakplaat. Dek het brood af met een vochtige theedoek en laat deze een uur rijzen.

Verwarm de oven op 200 graden Celsius, en bak het brood goudbruin in 30 – 35 minuten. Besmeer de dadel-notenbrood met de gesmolten boter zodra deze uit de oven is. Laat het brood vervolgens afkoelen op een rooster.

Gerelateerde berichten

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *