Chocolade Spritsen

Vandaag een klassiek koekje met een kleine twist. Iedereen kent natuurlijk wel de spritsen, vaak worden deze nog gedipt in gesmolten chocolade. Nu vind ik het leuk om de receptuur van klassiekers enigszins aan te passen aan mijn eigen smaak. En wie is er nu niet gek op chocolade, vandaar het idee om geen vanillespritsen te maken maar een chocoladevariant. Om ze nog lekkerder te maken gebruik ik donkere basterdsuiker en haal deze spritsen na het bakken ook nog door de chocolade.

Ingrediënten

voor ongeveer 20 stuks

 • 125 gr. boter + extra voor het insmeren van de bakplaat
 • 55 gr. donkere basterdsuiker
 • 125 gr. bloem
 • 5 gr. cacaopoeder
 • een snufje bakpoeder

voor de afwerking

 • 150 gr. pure chocolade of couverture

Bereidingswijze

Wrijf de boter zacht op een schoon werkblad, voeg de basterdsuiker toe en blijf het mengsel wrijven. Voeg nu de bloem, cacaopoeder en bakpoeder toe, en wrijf net zolang tot het deeg zacht en luchtig is. Je ziet dat het deeg luchtiger wordt als de kleur van het deeg tijdens het wrijven steeds lichter wordt.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Prepareer een bakplaat door er gesmolten boter op te smeren. Stuif na het boteren nog wat bloem over de bakplaat, dit voorkomt dat de spritsen teveel gaan ‘drijven’.

Schep het deeg in een spuitzak met daarin een gekarteld spuitmondje nr. 11. Spuit nu strepen van ongeveer 6 cm. op de bakplaat en zorg voor voldoende tussenruimte tussen de koekjes. Plaats de bakplaat in de oven en bak de spritsen in 15 min. af. Laat ze na het bakken een paar minuten koelen op de bakplaat. Los de koekjes met een paletmes en leg ze op een rooster om verder te laten afkoelen.

Verwarm de pure chocolade of couverture au bain marie. Dit doe je door een pannetje met water op het vuur te zetten met daar in een kom. Pas op dat de bodem van de kom het water niet raakt. Roer regelmatig door de chocolade tot deze gesmolten is. Dip nu de uiteinden van de afgekoelde spritsen in de chocolade, leg ze op een stukje bakpapier en laat de chocolade hard worden.

RelatedPost

2 Comments

 1. gerko said:

  dat ziet er weer heerlijk uit willem

  • Willem said:

   Dank je wel, ik moet zeggen ze smaken ook heerlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *