Chocolade, Guinness en Hazelnotenbrood

Deze keer blog ik over een bijzonder brood, een Duits bierbrood met stukjes pure chocolade, Guinness en hazelnoten. Een bijzonder experiment, want hoe goed smaken chocolade, hazelnoten en bier nou eigenlijk bij elkaar? Eigenlijk smaakt het lekker, alleen gebruik niet zoals ikzelf in mijn eerste poging een pure chocolade met 85 % cacao, want deze smaakt te bitter in het brood. Een combinatie van pure en melkchocolade zou ook prima kunnen. Ook het bier geeft een beetje een vreemde smaak aan het brood, maar juist de combinatie maakt het tot een lekker brood.

Ingrediënten

voor het deeg

  • 650 gr. tarwebloem
  • 75 gr. rogge volkorenmeel
  • 40 gr. cacao
  • 12 gr. zout
  • 5 gr. kaneel
  • 4 gr. gedroogde gist
  • 420ml. lauwwarm water
  • 130 ml. guinness

voor de vulling

  • 115 gr. pure chocolade
  • 60 gr. hazelnoten

Bereidingswijze

Hak de chocolade en de hazelnoten enigszins grof. Meng in een kom de bloem, meel, cacao, zout, kaneel, gist met de guinness en het water. Meng dit tot het één geheel is, kneed het deeg dan nog zo’n 10 minuten. Voeg nu de chocolade en de hazelnoten aan het deeg toe, en maak van het deeg een bol. Laat de bol afgedekt met plastic 45 minuten rijzen.

Druk de lucht uit het deeg en maak opnieuw een bol. Laat het deeg 15 minuten afgedekt rijzen.

Druk het deeg plat en maak er opnieuw een bol van. Zet de deegbol op een met bakpapier bekleedde bakplaat, en laat deze onder een vochtige theedoek één uur rijzen.

Verwarm de oven op 220 graden Celsius en bak het brood gaar in 35 minuten. Controleer of het brood gaar is door op de onderkant te kloppen, klinkt het hol dan is het brood gaar. Laat de chocolade, guinness en hazelnotenbrood afkoelen op een rooster en smullen maar!

Gerelateerde berichten

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *