Chocolade Brioche Knopen

Deze keer het recept voor chocolade brioche knopen. Een heerlijk broodje met een chocoladevulling, die een prima aanvulling is bij de lunch of brunch tijdens de komende kerstdagen. Voor het deeg heb ik gebruikt gemaakt van een briochedeeg, dit typisch Frans broodje is heerlijk zacht en pas uitstekend bij deze chocoladevulling. Misschien is dit broodje wel te lekker om te wachten tot het eindelijk kerst is.

Ingrediënten

voor het deeg

  • 300 ml. melk
  • 425 gr. tarwebloem
  • 75 gr. roomboter
  • 7 gr. gedroogde gist
  • 10 gr. witte basterdsuiker
  • 6 gr. zout
  • 2 eieren

voor de vulling

  • 80 gr. roomboter
  • 40 gr. witte basterdsuiker
  • 40 gr. cacaopoeder

Werkwijze

Verwarm de melk tot 45 graden Celsius, meng hierdoor de gist en suiker. Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn. Smelt de boter en voeg alle ingrediënten bij elkaar in een kom. Meng dit tot alles één geheel is. Kneed het deeg nog zo’n 5 minuten, en plaats het deeg in een een kom. Dek de kom af met plastic en laat 2 uur rijzen op een warme plek.

Verdeel het deeg in 4 stukken en maak van elk stuk een bol. Laat de bollen deeg nog een half uurtje rijzen onder plastic.

Smelt ondertussen de boter voor de vulling en meng hierdoor de suiker en cacaopoeder.

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius, en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Rol een stuk deeg uit op een bebloemde werkvlak tot een rechthoek van 40 x 20 centimeter. Smeer een kwart van de chocoladevulling op het deegplak, maar laat de bovenste 2 centimeter vrij. Smeer de bovenste rand in met een beetje water. Rol het plak deeg met de vulling op vanaf de onderkant en zorg dat de sluiting onder komt. Snij de rol in twee gelijke stukken van 20 centimeter. Snij nu de rol in behalve de laatste 2 centimeter, zodat je 2 stukken halve rol krijgt. Draai de open gesneden kant van de halve rol naar boven en maak een vlecht. Rol de vlecht op en leg beide uiteinden aan de onderkant, zet de knoop nu op de bakplaat.

Herhaal de vorige stappen met de overige deegstukken. Zorg voor voldoende ruimte tussen de knopen.

Bak de chocolade brioche knopen in 15 tot 18 minuten goudbruin.

Gerelateerde berichten

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *