Bosvruchtenkoeken

Ik heb mijzelf voor deze koeken laten inspireren door de koffiekoeken die je voornamelijk vindt bij onze zuiderburen. Aan de basis van deze bosvruchtenkoeken ligt een recept voor vlaaiendeeg. Van dit deeg krijg je een lekkere zachte koek en met een frisse bosvruchtenconfituur smaakt het uiteindelijke resultaat heerlijk. Ik heb de koeken gebakken in bakringen, bezit je deze niet dan kun je ze ook zonder bakken, de koeken worden dan iets groter en platter.

Ingrediënten

voor het deeg

  • 260 gr. tarwebloem
  • 7 gr. gedroogde gist
  • 1 ei
  • 100 ml. lauwwarm water
  • 25 gr. witte basterdsuiker
  • 5 gr. zout
  • 35 gr. zachte boter

voor de vulling/afwerking

  • 200 gr. bosvruchtenjam of confituur
  • eidooier
  • kristalsuiker

Bereidingswijze

Los de gedroogde gist op in het water, en meng dit met overige ingrediënten in een kom tot het één geheel is. Kneed het deeg zo’n 10 minuten tot je een soepel deeg hebt waarvan je een vliesje kunt trekken zonder dat het scheurt. Laat het deeg 30 minuten afgedekt in plastic rijzen.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Zet de bakringen (doorsnede 9 centimeter) op de bakplaat, en spuit deze in met bakingspray, of bestrijk ze licht met gesmolten boter. Rol het deeg uit tot een dikte van een halve centimeter. en steek er plakken uit met behulp van een koekjessteker. Leg de plakjes in de ringen op de bakplaat, en bestrijk ze met de eidooier. Spuit met een spuitzak in het midden van de koeken de bosvruchtenjam of vul ze met een lepel. Laat de bosvruchtenkoeken nog een half uur rijzen onder een vochtige theedoek.

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Bak de koeken goudbruin in 12 minuten en bestrooi ze met een beetje kristalsuiker. Haal de koeken uit de bakringen wanneer deze nog warm zijn.

De koeken kun je ook vullen met andere smaken jam of confituur, erg leuk voor bij de koffietafel.

Gerelateerde berichten

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *