Bosvruchten Cruffins

Ergens in het voorjaar van 2015 kwam ik een nieuw fenomeen tegen; de Cruffin. De cruffin is zoals je misschien al had bedacht, een kruising tussen een muffin en een croissant. De herkomst is niet helemaal duidelijk, er wordt gezegd dat deze uit Melbourne, Australië zou komen. Andere bronnen vermelden dat deze zou zijn bedacht door Aaron Caddel van mr. Holmes Bakehouse uit San Francisco. Waar hij ook vandaan komt, de cruffin is erg smakelijk, en leent zich om te vullen met vele verschillende smaken zowel hartig als zoet. Je kunt een vulling bijvoorbeeld jam of banketbakkersroom meebakken of de cruffin vullen nadat hij gebakken is, in dit geval is de bosvruchtenjam meegebakken.

Ingrediënten

voor 8 cruffins

 • 250 gr. bloem
 • 140 ml. water
 • 10 gr. gedroogde gist
 • 10 gr. suiker
 • 50 gr. boter gesneden in blokjes
 • 6 gr. zout
 • 75 gr. zachte boter om te toeren

voor de vulling

 • 160 gr. bosvruchtenjam

Bereidingswijze

Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje, giet het water in het kuiltje en los de gist hierin op. Voeg de suiker toe en strooi het zout op de bloem, voeg de boterblokjes toe en meng de bloem beetje bij beetje erdoor. Kneed tot een soepel en glad deeg, laat het deeg 10 minuten afgedekt rusten.

Verdeel het deeg nu in 8 stukken. Rol één stuk uit zo dun mogelijk zonder dat het scheurt, smeer de boter voor het toeren over de lap en rol deze op tot een sigaar. Rol een tweede stuk uit, besmeer met boter en rol het tweede stuk om de eerste ‘sigaar’. Snij de sigaar overlangs in tweeën en rol op tot een spiraal met de beide uiteinden aan de onderkant en de snijkant naar boven gericht. Leg het opgerolde stukje deeg in een ingevette muffinvorm, druk het binnenste gedeelte iets naar buiten en vul met de jam. Doe hetzelfde met de andere stukken.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius, en bak de cruffins in 20 minuten goudbruin. Eventueel kun je er nog wat poedersuiker over stuiven wanneer ze zijn afgekoeld.

RelatedPost

1 reactie

 1. jenniek zei:

  Hey, my name is Lynsey!

  I`m a professional writer and I`m going to change your lifes onсe and for all
  Writing has been my passion for a long time and now I cannot imagine my life without it.
  Most of my poems were sold throughout Canada, USA, China and even Russia. Also I`m working with services that help people to save their time.
  People ask me “Hey, Lynsey Velasquez, I need your professional help” and I always accept the request, `cause I know, that only I can solve all their problems!

  Professional Writer – Lynsey Velasquez – http://book512.com/ – Book512 Band

  2 augustus 2019
  Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *