Bacon Brood

Het zit deze zomer niet mee met ons Nederlanders. Eerst al een EK voetbal zonder Oranje, en nu wil de zon ook nog eens niet om de hoek komen kijken. De barbecues lijken voorlopig nog uit te blijven, wat erg jammer is. Vandaag bak ik dan ook een bacon brood wat uitstekend past bij een barbecue, maar ook zo bij een borrel smaakt dit brood heerlijk. Een lekker brood met knapperige stukjes bacon, om van te watertanden. Laat de zomerzon maar komen!

Ingrediënten

voor het deeg

  • 300 gr. tarwebloem
  • 100 gr. rogge volkorenmeel
  • 6 gr. gedroogde gist
  • 8 gr. zout
  • 2 gr. karwijzaad
  • 240 gr. lauwwarm water
  • 100 gr. bacon

voor de afwerking

  • grof zeezout
  • karwijzaad

Bereidingswijze

Bak de bacon in een grillpan of koekenpan even kort aan en snij deze in kleine stukjes. Laat de bacon afkoelen alvorens deze te verwerken.

Los de gist op in het water, en voeg dit toe aan de bloem, meel, zout en de karwijzaad. Meng ze tot het deeg één geheel is, kneed het deeg daarna tot het soepel en glad aanvoelt. Meng als laatste de bacon door het deeg en maak hiervan een bol. Laat de bol een half uur rijzen onder plastic.

Druk de lucht uit de deegbol en maak hiervan opnieuw een bol. Laat vervolgens nog eens een half uur rijzen onder plastic.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol de bol plat met een rolstok tot hij ongeveer 25-30 centimeter in doorsnede is. Leg de ronde deegplak op de bakplaat, en laat deze onder een vochtige theedoek nog een kwartier rijzen.

Verwarm de oven op 200 graden Celsius. Snij het brood voor het bakken in met een scherp mesje en strooi er een beetje grof zeezout en karwijzaad over. Bak het bacon brood gaar in 30 minuten, en laat deze afkoelen op een rooster.

Gerelateerde berichten

2 reacties

  1. Herma zei:

    Hi Willem,
    Normaal zou ik me niet wagen aan het bakken van brood. Maar dit ziet er zo lekker uit dat ik het ook ga proberen. Ik houd je op de hoogte!

    30 juni 2016
    Beantwoord
    • Willem zei:

      Het is zeker het proberen waard, ik ben benieuwd wat je er van vindt.

      30 juni 2016
      Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *