Alfajores

Als het gaat om bakken, vind ik het leuk om streekproducten te maken. Als ik het heb over streekproducten dan bedoel ik niet alleen recepten uit Nederland, maar juist ook buiten de landsgrenzen. Voor wie deze blog een beetje volgt is het wel duidelijk dat ik erg gecharmeerd ben van alles wat uit de Italiaanse bakkerijen komt, maar ik kijk graag verder. De Zuid-Amerikaanse baksels zijn over het algemeen niet heel erg bekend hier bij ons. Aan de andere kant zijn er wel herkenbare producten of bak-technieken, aangezien de Zuid-Amerikaanse bakkerij voor een deel is gebaseerd op de Europese bakkerij, en dan met name de Spaanse en Portugese. Daarom deze keer het recept voor een koekje genaamd ‘alfajores’, gevuld met ‘dulce de leche’ een karamelpasta die men vaak eet in Midden- en Zuid Amerika.

Ingrediënten

voor 20 koekjes

  • 200 gr. zachte boter
  • 50 gr. witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • een paar druppels vanille extract
  • 200 gr. tarwebloem
  • 100 gr. maïzena
  • 5 gr. bakpoeder

voor de vulling en afwerking

  • 300 gr. dulce de leche (klik hier voor het recept)
  • poedersuiker om te bestuiven

Bereidingswijze

Klop de boter met de basterdsuiker, vanille extract en ei luchtig. Zeef de bloem, maïzena en bakpoeder in een kom, en spatel door het luchtige botermengsel. Laat wanneer het deeg gemengd is, gewikkeld in keukenfolie een half uur rusten in de koelkast.

Rol het deeg uit tot een plak van 5 millimeter dik, en steek er rondjes uit van ongeveer 5 centimeter. Druk het overgebleven deeg weer in elkaar en rol opnieuw uit, steek weer rondjes uit en verwerk het deeg op deze manier tot op is. Leg de plakjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat.

Bak de alfajores in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius in 12 minuten gaar. Ze zijn gaar wanneer de koekjes een beetje kleur aan de randjes beginnen te krijgen. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Leg de helft van de alfajores met de bovenkant naar onderen, en spuit met een spuitzak of giet met een lepeltje de dulce de leche op de omgedraaide koekjes. Plaats op de karamelpasta nog een koekje zodat je 2 koekjes op elkaar krijgt met de dulce de leche ertussen. Bestuif de koekjes nog even met wat poedersuiker.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *